Nella, Project Management Trainee
Kesätöissä Newsecillä | Nella Autere, Project Management Trainee
Täällä kirjoittelee jo toistamiseen Nella Autere – kesän 2022 ja nyt 2023 Project Management Trainee. Palasin viime kesän jälkeen koulunpenkille, keräsin lisää opintopisteitä ja suoritin kandidaatin tutkinnon energia- ja ympäristötekniikasta. Kiinnostus kiinteistöalaa kohtaan on jatkunut ja syksyllä alkavat kiinteistötalouden maisteriopinnot Aalto-yliopistossa.
Tänä kesänä projektipuolella on kolme kesätyöntekijää. Leo Pohjala ja minä olemme Construction Management -tehtävissä, mutta eri tiimeissä. Arttu Astala työskentelee puolestaan energiamanageerauksen parissa. Leo ja Arttu avaavat omia kesätyökokemuksiaan elokuun puolella.
Kerron tässä jutussa, mitkä tekijät rohkaisivat paluumuuttoon, miten työtehtäväni ovat muuttuneet viime kesästä, ja pureudun kokemiini oivalluksiin.
Miksi Newsec – taas?
Lyhyesti siksi, että edellisesti kesästä jäi oikein lämpimiä muistoja. Ihmiset olivat avoimia ja auttavaisia ja työnkuva oli mielekäs. Muutama Newsecillä vietetty kuukausi antoi esimakua siitä, mitä kaikkea kiinteistöala syö sisäänsä ja mistä kaikesta voisi oppia lisää. Olin utelias palaamaan melko samojen tehtävien pariin tietoisena siitä, että vastuuta olisi nyt hiukan enemmän.
Mikä motivoi rakennuttamisessa?
Olen ymmärtänyt paremmin koko kiinteistösektorin ja myös Newsecin rakennuttamisen palveluiden roolia ja vastuuta vihreässä murroksessa. On äärimmäisen tärkeää pitää huolta olemassa olevasta rakennuskannasta, jotta jo käytetyt luonnonvarat eivät mene hukkaan. Erilaisilla investoinneilla pystytään antamaan rakennuksille lisää elinikää, nostamaan arvoa ja lisäämään tilojen muuntojoustavuutta.
Miten opintojen vaihe vaikuttaa tämän kesän töihin verrattuna vuodentakaiseen?
Vaikka opiskelin kandivaiheessa pääaineena energia- ja ympäristötekniikkaa, anoin kandidaatintyön aiheen kiinteistötalouden puolelta. Ajattelin tästä olevan hyötyä niin töiden kuin maisteriopintojenkin kannalta. Päädyin lopulta tutkimaan EU:n vihreitä joukkovelkakirjalainoja kiinteistösektorin vihreän siirtymän kiihdyttimenä.
Yksinkertaistettuna aihe liittyy joukkorahoitustapaan, joka on suunnattu nimenomaan vihreisiin hankkeisiin, kuten rakennuksen energiaremonttiin. EU laatii parhaillaan lainsäädäntöä vihreän hankkeen määrittelyn tueksi, sillä historiassa sijoittajien luottamusta on koetellut viherpesu eli harhaanjohtavaa markkinointi hankkeen todellisesta ympäristöystävällisyydestä. Opin paljon uutta EU-taksonomiasta, joukkovelkakirjalainojen toimintaperiaatteesta sekä kiinteistösijoittamisesta. Mikäli aihe kiinnostaa, niin keskustelen siitä mielelläni lisää. 😊
Edellä mainittu ei sinällään liity ihan suoraan omiin työtehtäviini Newsecillä, mutta toisaalta esimerkiksi kiinteistösektorin investointitarpeen tiedostaminen tuo mielekkyyttä myös omaan toimintaani. Projektit tuntuvat merkityksellisiltä, kun tietää esimerkiksi ihan vain valaisimien vaihdon olevan askel kohti vastuullisempaa kiinteistöä.
Mitä työpäiviin sisältyy?
Päädyin siis tälläkin kertaa rakennuttamisen tehtäviin tuttuun tiimiin ja samoihin asiakkuuksiin. Aiempaan verrattuna vastuun lisääntyminen näkyy siinä, että minulla on selkeämmin tuurattavana muutamia hankkeita sekä pari pienempää omaa projektia. Kohteet, joissa olen eniten mukana, sijaitsevat Helsingin ydinkeskustassa.
Työpäiväni ovat harvoin täysin samanlaisia. Päivittäisiin rutiineihin kuuluu vähintäänkin yhteydenottoihin reagoiminen. Viikkoihin mahtuu erilaisia kokouksia, kohdekäyntejä ja muita paperihommia. Olen esimerkiksi tutustunut hankesuunnitelman laatimiseen, opetellut kustannusten seurantaa ja kirjottanut urakkasopimuksia. Lisäksi pääsen kehittämään asiakkuuteen liittyvää prosessikaaviota ja kirjoittamaan yhdestä kohteesta referenssiä. Kiitokset Mikael Wahlmanille, Joona Pekkalalle, Olli Suomiselle ja Pauli Autiolle, jotka ovat keksineet minulle mielekästä tekemistä ja toimivat hyvinä roolimalleina.
Tärkeimmät oivallukset
Yksi tärkeimmistä oivalluksista on ollut se, että projektien johtaminen vaatii ennen kaikkea itsensä johtamista. Tämä voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta perusasiat unohtuvat helposti. On tärkeää kirjoittaa aina ihan kaikki ylös. Ihmisen muisti on rajallinen. Itse olen esimerkiksi koonnut Exceliin yleisnäkymää, josta pystyn nopealla vilkaisulla tsekkaamaan akuuteimmat hoidettavat asiat, projektien aikataulut sekä budjetit. Sähköpostissakin kullekin projektille on hyvä olla oma kansio. Töiden ei kannata antaa kasaantua, sillä näissä tehtävissä niitä tulee koko ajan lisää eikä kaikkea voi ennakoida.
Toinen oivallus liittyy kommunikointiin. Tässä välissä voisin kiittää vielä Marika Nuutista ja Miia Elomaata, joilta olen saanut kesäkuun aikana salamannopeasti vastauksia kysymyksiini. Yhteydenottoihin on kiva pyrkiä vastaamaan nopeasti, jotta asiat etenevät. Kiitos myös Stefan Collinille, joka on korostanut minulle sitä, että avun kysyminen säästää paljon tehokasta työaikaa.
Viimeinen oivallus liittyy palautteen antamiseen. Yksittäinen kehu oikeaan aikaan voi antaa paljon lisäboostia päivään ja kannustaa kohti uusia onnistumisia.
Tavoitteet ja toiveet tälle kesälle
Isoimpana tavoitteenani on ymmärtää paremmin projektin kulku alusta loppuun eli hahmottaa rakennuttamisen prosessit. Haluan myös nauttia mahdollisimman paljon Ruoholahden uuden toimiston ainutlaatuisista puitteista, jotka kannustavat niin työntekoon kuin urheilemiseen ja rentoutumiseenkin. Lisäksi odotan uusia ihmiskohtaamisia ja lisää oivalluksia.
Mukavaa kesää!